dom i ogród powrót do natury

Podłoże Uniwersalne z Mikroorganizmmami

2016.10.07

Porównując obecne na rynku podłoża ogrodnicze bez względu na producenta można zauważyć fakt, iż w niewielkim stopniu różnią się one od siebie. Podstawowym celem dla którego są produkowane jest zapewnienie roślinom właściwej bazy do wzrostu. Stąd też podłoża charakteryzują się mniejszą lub większą zawartością torfu wraz z dodatkami tj. piasek, dolomit itp. Najlepsze marki proponują ponadto produkty wzbogacone o nawozy wieloskładnikowe o przedłużonym działaniu oraz w nielicznych wyjątkach w hydrożel. Dodatkowo najdroższe podłoża za sprawą np. hydrożelu charakteryzują się korzystną strukturą gruzełkową, która pozwala lepiej utrzymywać wilgoć i napowietrzać korzenie. Z upływem czasu, na skutek ustania działania hydrożelu struktura ta jednak zanika. Efektem jest uzyskanie różnej jakości podłoży do uprawy roślin, których cechą wspólną jest fakt, iż roślina samodzielnie sięga po składniki odżywcze zawarte w podłożu, a samo podłoże jest pasywne.

Nowe, opracowane w 2012r. podłoża z mikroorganizmami zostały nagrodzone przez Biznes Ogrodniczy TOP Innowacją za październik 2012 ponieważ ich właściwości stanowią nie notowany od lat przełom w zastosowaniach ziemi ogrodniczej. Po raz pierwszy uzyskano bowiem podłoża wspierające rozwój roślin w sposób aktywny

Podłoża z mikroorganizmami zachowały wszystkie najlepsze cechy podłoży pasywnych tj. wysoka zawartość substancji odżywczych tj. azot, fosfor, potas, magnez, wapń, molibden, mangan, miedź, żelazo, cynk, bor oraz przedłużone działanie powyżej 6 miesięcy

Dzięki unikalnym właściwościom mikroorganizmów nowe podłoża uwalniają przez cały okres wegetacji związane w glebie i niedostępne w normalnej sytuacji substancje odżywcze.

Dodatkowo mikroorganizmy przekształcają substancje odżywcze do form najlepiej przyswajalnych przez rośliny.

Przez cały okres wzrostu samoczynnie utrzymywane jest także optymalne pH podłoża. Dodatkowo mikroorganizmy rozkładają obumarłe szczątki roślin i oczyszczają glebę ze szkodliwych substancji

Podłoża z mikroorganizmami przez cały czas zaszczepiają i chronią rośliny przed chorobami. W szczególności sposób aktywny zwalczają czynnik chorobotwórczy, grzyby, pleśni oraz szkodniki (np. mszyce),  tworzą i utrzymują strukturę gruzełkową, co pozwala lepiej utrzymać wilgoć i napowietrzyć korzenie.

Bezpośrednim efektem stosowania podłoży z mikroorganizmami jest lepsze ukorzenianie, szybszy wzrost, piękniejsze kwitnienie oraz lepsze owocowanie roślin.