dom i ogród powrót do natury

Usłysz bzyczenie

2016.12.09

http://www.biofed.probiotics.pl

Pszczoły mają kłopot: często chorują i masowo giną. Nie słychać bzyczenia? ...ale nie musi tak być! Pszczoły B.free™ to pszczoły wolne od zmartwień, naturalnie wspomagane odżywczo przez nasz pokarm B.free™.
Miody B.free™ są dostarczane przez pszczoły B.free™ w małych partiach z ekologicznie czystych pasiek różnych krajów, bez udziału antybiotyków. B.free™ to tylko miód i aż miód — lepki, słodki i niepowtarzalny.
 

Zyski z miodów B.free™ wspierają ratowanie pszczół, aby znów usłyszeć bzyczenie

Praca pszczół i innych owadów zapylających przynosi ludziom niebagatelne dochody i ma dla nas ogromne znaczenie. Eksperci przestrzegają, że to może się zmienić, bowiem od kilku lat pszczół ubywa. Mimo, że najczęściej kojarzy się je z miodem, to znacznie większe znaczenie dla człowieka ma ich instynkt związany z zapylaniem roślin. ONZ wspomina o stu gatunkach roślin uprawnych wytwarzających 90 % zjadanej przez ludzi żywności. Z tego aż 71 gatunki są zapylane przez pszczoły.
Człowiek ma dzięki pracy pszczół wiele korzyści. Warto się troszczyć o pszczoły, bowiem pozyskujemy od nich wiele cennych produktów m.in. miód, propolis, kit, pyłek, wosk, pierzgę a także zjadamy większość owoców, których kwiaty są przez nie zapylane. Wiele "pszczelich" produktów wykorzystywanych jest w medycynie, farmacji, kosmetologii i in. Powszechnie uważa się, że bez obecności pszczół istnienie i życie człowieka byłoby zagrożone...
Czy pszczoły wyginą? Nie wiadomo. Mamy nadzieję, że nie, i że z naszą pomocą pozostaną one na długo z nami i dla nas.

Jak wiemy, podkarmianie cukrem jest niewystarczające. Pamiętać należy, że w rodzinie pszczelej występują równocześnie różne grupy wiekowe i funkcjonalne osobników o znacznie zróżnicowanych potrzebach pokarmowych. Między innymi z tego względu nie istnieją pojedyncze źródła pokarmu, które pozwalają w pełni zbilansować potrzeby żywieniowe rodzin. Naukowcy od dawna poszukiwali skutecznych i optymalnych rozwiązań mogących zastępować pyłek, którego brakuje pszczołom podczas okresów bezpożytkowych. Poznane dotychczas rozwiązania nie rozwiązują w pełni problemu i stanowią tylko ograniczoną receptę na przetrwanie okresów o niedoborach pożywienia dla pszczół i naturalnego spadku ich odporności.

To My musimy zadbać o to by miały odpowiednie warunki do pracy i rozwoju rodzin. Istotna jest również opinia pszczelarzy, którzy jak nikt inny znają praktyczne wykorzystanie produktów żywieniowych. Ponadto ważne są wyniki badań dlatego współpracujemy z naukowcami.

Czy to możliwe aby zastąpić pyłek? Jest to unikalny składnik diety pszczół, którego niedobór należy zastępować tylko sprawdzonymi i optymalnymi rozwiązaniami. To jeden z kluczowych  sposobów aby minimalizować straty w rodzinach pszczelich. Pszczoły zasługują na to