dom i ogród powrót do natury

calibre w uprawie winogron

2018.04.25
  •  zwiększona odporność na susze i brak wody
  •  proces fotosyntezy jest bardziej intensywny
  •  zwiększenie plonów o ok 30%
  •  szybsze dojrzewanie owoców
  •  zwiększenie rozmiaru i wagi owoców
  •  zwiększenie zawartości cukru w owocach o ok. 2%
  •  zwiększony potencjał tworzenia się alkoholu i znacznie zwiększona jakość wina
  •  utrzymywanie korzystnej wartości pH i odpowiedniego poziomu kwasów co z kolei wpływa na świeżość i dynamikę wina oraz na zwiększenie stabilności koloru
  •  zwiększona odporność na choroby i szkodniki co powoduje zmniejszenie zapotrzebowania na stosowanie środków ppzeciwdziałająch tym problemom o ok 50%
  •  pomaga zwalczać mączniaka  ( roztwór 0,5% oprysk 3x w ciągu trzech dni)
  •  zatrzymuje rozwój choroby, pomaga w leczeniu oraz redukuje możliwość zarażenia zdrowych roślin
  •  zmniejsza parowanie wody z liści
  •   większa ilość polifenoli oraz antocyjanów w owocach co wpływa na strukturę tanin oraz lepsze wydobycie koloru w procesie produkcji wina
  •  większa ilość asymilowalnego azotu w roślinach, który z kolei jest ważny dla bakterii i drożdży.
  •  zwiększenie długości gałęzi oraz powierzchni liści
  •  lepszy rozwój korzeni co ułatwia sadzenie
  • zwiększenie wagi drewnianych części dzięki lepszej syntezie skrobi, co z kolei wpływa na lepsze    zimowanie roślin.

 

 

Aplikacja Calibre wykazuje dwa główne efekty na winorośl:

 

  1. efekt wzmacniający wzrost na początku wegetacji
  2. efekt na ogólną fizjologię roślin

-   optymalne przygotowanie rośliny do kwitnienia

  • zwiększenie odporności na choroby

 

Aplikacja w drugiej części cyklu ma na celu zwiększenia jakości i wielkości plonu winogron

 

Dawkowanie Calibre:

  1. przed kwitnieniem : 2 kg/ha
  2. zawiązywanie  się owoców : 2,5 kg/ha
  3. zmiana koloru owoców : 2,5 kg/ha